Hoppa till innehåll

Välkommen till vår uppdaterade webbplats! Vi fyller på med innehåll allt eftersom.

Gymnasieskola utformad för inspiration och funktion

Ett speciellt uppdrag, utformat för att täcka de 180 elevernas specialutbildningar. Dessutom innebar projektet att jobba åt en privat beställare och en kommunal hyresgäst samtidigt — något Archus har erfarenhet av sedan tidigare — vilket förutsatte ett smidigt och framgångsrikt arbete.

Lokaler med plats för specialutbildningar

Tranellska gymnasiet hade ett behov av att samla sina specialutbildningar för nära 180 gymnasieelever, 40 vuxenstuderande och drygt 30 medarbetare på en och samma plats. Verksamheten var i behov av inspirerande lokaler med ljusa öppna planlösningar. Klövern hade två, intilliggande fastigheter som passade perfekt för deras behov. Den ena, ett befintligt hotell precis intill stadens vackra Mälarstrandband, den andra med storkökslokaler.

Arkitektur för att främja framtiden

Vi insåg snart att det inte bara krävdes ombyggnationer för att uppnå programkraven, utan också tillbyggnader. Att dessutom skapa inspirerande miljöer med logistiska planlösningar för alla program, skulle bli en stor utmaning. En del av lösningen blev att skapa arkitektur som visar upp gymnasieskolans produktion för de förbipasserande, i två olika plan. Hjärtat av restaurang-, bageri-och konditoriutbildningarna med sina öppna och praktiska kök och bagerisalar, blev därmed till en fasad ut mot gatan. I lokalerna finns även en besöksrestaurang, där eleverna själva både tillagar och serverar mat. Här säljs även bageri- och konditorivaror för öppen ridå. Verksamheten är väldigt nöjda med slutresultatet.

Vi gör dig redo för jobb i hela världen — så lyder gymnasieskolans erbjudande. Att Archus kan främja detta mål genom inspirerande, funktionella och trivsamma miljöer, känns meningsfullt.

Tranellska gymnasiet, Västerås

Tjänster
Arkitektur
Segment
Utbildning
Uppdragsgivare
Klövern, Västerås Stad
Ort
Västerås
Status
2015–2018

Team

Anna Kovacs

Arkitekt SAR/MSA
Porträttbild av Johan Vestlund, mark- och VA-ingenjör och kontorschef på Archus kontor i Uppsala

Johan Vestlund

Mark‑, VA-ingenjör

Bilder

Sök på archus.se

Hitta det du söker på vår webbplats eller använd genvägarna längre ned.