Hoppa till innehåll

Välkommen till vår uppdaterade webbplats! Vi fyller på med innehåll allt eftersom.

Nyheter

Trä på både insidan och utsidan i ICA:s nya kontor

I Brunna logistikområde i Upplands-Bro kommun norr om Stockholm bygger ICA ett nytt automatiserat och robotiserat e-handelslager. Till lagret hör en kontorsbyggnad om 5 500 kvadratmeter som till största delen byggts i trä och som har målet att certifieras enligt BREEAM Excellent.

Fastigheten kommer att rymma kontor, storkök och teknikrum med tillhörande personalytor som matsal, terrass, omklädningsrum och gym och från kontoret drivs det fullt automatiserade e-handelslagret. ICA har haft höga ambitioner och hållbarhet och miljö har varit ledord i hela projektet.

Det har medfört att byggnaden byggts till största delen i trä. Woodcon, en av Norges främsta trähusbyggare, står för stommen i Limträ och KL-trä. Bjälklag och väggar utförs i massivträ med ett stort synligt fackverk framför restaurangens terrass. Den översta restaurangvåningen har ökad takhöjd med delvis synligt träbjälklag.

Så långt som möjligt är trä exponerat även i interiören och kontorets fönster går till golv, för bästa ljusinsläpp.

Alla ingående material är granskade för bästa miljöegenskaper. Exempelvis är yttertaket på lagerbyggnaden täckt av olivin, en sten som reducerar koldioxid. Fasaden är i laserad furu från Moelven och kommer att åldras vackert, som det naturmaterial det är. 

Projekteringen tog cirka 12 månader men byggtiden var endast 20 månader. Det var då en stor fördel att bygga i trä, med mycket prefabricerat och kort byggtid.

Sök på archus.se

Hitta det du söker på vår webbplats eller använd genvägarna längre ned.