Hoppa till innehåll

Välkommen till vår uppdaterade webbplats! Vi fyller på med innehåll allt eftersom.

Modern skola i massivträ

Vallaskolan har utformats med traditionellt hållbara material och en modern planlösning. Ett projekt som inte bara är byggt på massiva material utan även på delaktighet och en gemensam målbild.

Hållbar arkitektur

På uppdrag av Sala Kommun och Byggpartner har Archus ritat en yteffektiv grundskola för Vallaskolans låg- och mellanstadium lokaliserat på befintlig skolgård intill den anrika gamla Vallaskolan. Den nya skolan har en byggnadsyta på cirka 6 000 kvadratmeter, tre våningar och plats för 525 elever. Den nya skolbyggnaden ska uppfylla miljöcertifieringskrav enligt Miljöbyggnad Silver och med noggrant utvalda tekniska lösningar och material bidra till låga drift- och underhållskostnader under hela sin livslängd. Skolan byggs med massivträstomme och tegelfasad.

En aktivitetsbaserad skolmiljö

Skolan blir aktivitetsbaserad och istället för att arbeta traditionellt med en klass i ett klassrum består skolan av hemvister för 65–70 elever och tillhörande personalteam. I hemvisten finns rum med olika karaktär och storlek. Detta ger möjlighet att anpassa undervisningen till olika inlärningssituationer och varierande gruppstorlekar, men även till individuella behov. Förutom ändamålsenliga lokaler för undervisningen kommer Vallaskolan att bli en kreativ och lekfull plats för elevernas fritid och även en attraktiv arbetsplats för personalen.

”En ny skola är ett bra tillfälle för verksamheten att tänka om och förnya sitt arbetssätt. Att implementera nya tankar tar både tid och kraft, därför samarbetar vi gärna med en pedagogisk processledare som fungerar som en brygga mellan verksamhet och arkitekter. Gemensam målbild och delaktighet är nyckeln till ett lyckat skolbygge.”

Anna Kovacs, arkitekt SAR/MSA

Vallaskolan, Sala

Tjänster
Arkitektur
Segment
Utbildning
Uppdragsgivare
Byggpartner i Dalarna AB
Ort
Sala
Status
2020
Hållbarhet
Miljöbyggnad Silver Massivträ

Team

Anna Kovacs

Arkitekt SAR/MSA
Porträttbild av Margareta Löfgren, arkitekt och kontorschef på Archus i Västerås

Margareta Löfgren

Arkitekt SAR/MSA

Bilder

Sök på archus.se

Hitta det du söker på vår webbplats eller använd genvägarna längre ned.