Hoppa till innehåll

Välkommen till vår uppdaterade webbplats! Vi fyller på med innehåll allt eftersom.

Ångkraftverkets resa från byggnadsminne till prisbelönt hotell

”Att gå in i Steam Hotel är lite som att gå ombord på ett skepp och färdas genom tiden”. Så lyder motiveringen till Västmanlands Arkitekturpris 2019. Genom strategisk rådgivning och arkitekturkompetens, var Archus en partner som tog lokalen från ångverk till hotellverksamhet.

Arkitektur som formar Västerås attraktionskraft

Ett uppmärksammat uppdrag ledde till ett annat. Efter det att Archus avslutat sitt prestigefyllda arbete med äventyrsbadet Kokpunkten, fick vi också uppgiften att ta fram de första skisserna för det omtalade Steam Hotel. Uppdraget var att utreda möjligheter till olika verksamheter inom de delar av gamla ångkraftverket som inte skulle vara bad, kontor eller kvarstående museal verksamhet. Som en del i detta arbete studerades möjligheten till hotellverksamhet med innehåll, kundströmmar, logistik och dess påverkan på den höga pannhuskroppen. Det framtagna materialet låg till underlag för intressentförhandlingar med operatörer. Därefter utfördes bygglovshandlingar.

Dialog blev nyckeln till Steam Hotels själ

Utmaningen var att finna rationella lösningar med nya fasader bakom befintliga fasader och att skapa rum mellan de bärande stomstrukturerna. Genom samarbete och dialog med Länsstyrelsen och Peab blev potentiella hinder till fördelar. Ett exempel på hur hinder förvandlades till möjligheter, är att genom överenskommelser med Länsstyrelsen kunna montera ned intressanta och bevaransvärda byggnadsartefakter som mätare, instrument och reglage. Dessa artefakter återanvändes senare i projektet för att skapa karaktärsfulla uttryck i arkitekturen, som bidrar till att skapa Steam Hotels själ.

Juryns motivering till priset för Sveriges Arkitekter Västmanlands Arkitekturpris 2019

Tekniken, historien omkring och beslutet att en gång bygga det statliga ångkraftverket i Västerås är i sig så intressant att byggnaden 1999 utsågs till byggnadsminne. Beslutet att genomföra nuvarande ombyggnad och på det sätt som nu är gjort med upplevelsebad, hotell med konferens, restaurang samt förhoppningsvis ett framtida tekniskt el-museum bör belönas med ett arkitekturpris. Att gå in i Steam hotel är lite som att gå ombord på ett skepp och färdas genom tiden. Från utsikten över Mälararkipelagen med dess första bosättare till industrinostalgisk Steampunk-kultur. Rummen i restaurang och hotell utgörs omväxlande av dunkla prång och gångar och hisnande hallar och fantastisk utsikt över vatten. Inredningen är lastad med tunga material och med ålderdomliga instrument som berättar om industrihistorien.

Steam Hotel, Västerås

Tjänster
Affärsutveckling
Arkitektur
Segment
Kommersiellt
Uppdragsgivare
Peab
Ort
Västerås
Status
2016-2017

Team

Porträttbild av Johnnie Pettersson, VD för Archus AB och senior advisor

Johnnie Pettersson

Grundare / Affärsutvecklare / Arkitekt

Bilder

Sök på archus.se

Hitta det du söker på vår webbplats eller använd genvägarna längre ned.