Tyresö View / Tyresö Park

Under 2008-09 tog Tyresö kommun fram en detaljplan med tillhörande beskrivning och kvalitetsprogram. Där stod bland annat att läsa: ”Ett nytt landmärke – modernt tillskott, egen identitet – café, uteservering och butiker mot stadsparken.” Archus har ställt upp egna mål för utformning och gestaltning: modernt uttryck, skärpa, hög finish och ett höghus med slankt uttryck. Det ska finnas en tydlig sockelvåning och takvåningar som särskiljer sig. Ytor kulörer och detaljer ska vara avpassade att betraktas på avstånd och nära.

Med facit i hand tycker Archus att de nya byggnaderna väl uppfyller de ställda målen.

Oavsett från vilket håll man närmar sig så ser man siluetten av den höga byggnaden avteckna sig mot himlen. Betongelementen är i två kulörer med olika slipgrad, de ljusa är betydligt blankare än de mörka. Elementfogar och dekorfogar har samma utformning och när solen lyser på de ljusa fasaderna är skärpan i skuggmönstret knivskarp. Mindre partier av fasaden är slätputsade. Archus har valt ett tätare fogmönster i de lägre våningarna där man befinner sig nära byggnaden.

Fasaden har samma utseende ner till mark, möjligt tack vare eftermonterade ytterelement. Sammantaget har byggnaderna en detaljering och ytfinish som är av toppklass och som starkt bidrar till helhetsintrycket.

Som motvikt till det något strama, enkla och eleganta utseendet i bostadsdelarna är centrumdelens fasad klädd med ett monumentalkonstverk längs hela parkfasaden. Övriga delar av denna fasad täcks av skivor som har likartad fog och kulör som betongelementen. Den nedre delen, till marknivån har en halvtransparent fasad av glas, förutom betongen i lamellhusets entréfasad.

Varje lägenhet har en stor, inglasad balkong, på takvåningarna finns dessutom terrasser. De flesta har milsvid utsikt. Samtliga fönster har en lätt fasning av fönstersmygarna som reflekterar in ljuset i rummen. Väggtjockleken är ca 45cm och ger utmärkt såväl värme- som ljudisolering. Ljudstandarden mellan lägenheterna är också högre än normalt.

Kolla på utsiktsbilder och interaktiv film från Tyresö View här: www.tyresoview.se

Uppdragsgivare: STRABAG
Omfattning: Ett 81 meter högt punkthus med 126 moderna och ljusa 2:or 3:or, 4:or och 5:or med Stockholms bästa utsikt. 14 715 kvm BTA

Ett 29 meter högt lamellhus med 29 lägenheter. 3 821 kvm BTA.

Ca 3 000 kvm tillbyggda handelsytor

DELA
Share