Hoppa till innehåll

Välkommen till vår uppdaterade webbplats! Vi fyller på med innehåll allt eftersom.

Archus arkitekter formar nya delar av Ulleråker

Efter att ha vunnit en annorlunda upphandling med stor konkurrens fick Archus ansvaret att tillsammans med Riksbyggen, Midroc/EG Architects och Karavan, utveckla två tomter i det nya området Ulleråker. Med platser att mötas, tilltänkta uttryck och förutsättningar för en hållbar livsstil, svarar projektet upp mot en tydlig hållbarhetsprofil.

Ett förslag med helhetsgrepp

I upphandlingen av projektet Ulleråker i Uppsala, som totalt kommer att omfatta 7 000 bostäder, arrangerade Uppsala kommun en tävling som uppmanade byggherrar och arkitekter att tävla i team. Ett sätt att påvisa parternas samarbetsförmåga redan från start. I denna innovativa upphandling vann Archus tillsammans med Riksbyggen, Midroc/EG Architects och Karavan förtroendet att bygga och utveckla två tomter i området. Motiveringen löd att förslaget tog ett helhetsgrepp om utmaningarna i Ulleråker, med en identitet som knyter an och utvecklar Ulleråkers specifika karaktär och skapar ett nutida uttryck som gör det lätt att leva hållbart och möta andra människor. Archus uppdrag omfattar det norra kvarteret, som innebär nytänkande in i minsta detalj för att hålla en tydlig hållbarhetsprofil.

Kreativt stöd för hållbar utveckling

Archus bidrar med ett kreativt stöd i utvecklingen av en ny, mer hållbar livsstil inom ramen för bostadsrätter. Därför erbjuds levande och transparenta bottenvåningar, synliga återvinningsstationer och en stärkt kvarterskänslan. Dessutom erbjuds takterrasser och en gemensamhetslokal med verkstad, återbrukningsrum samt en cykel- och verktygspool. Projektets uttryck leker med skalor och teglet som material. På så sätt bidrar vi till en förstärks känslan av en naturnära stad, vilket är det som platsen kommer att erbjuda.

”Vårt förslag genomsyras av en idé kring delande, både vad det gäller utrymme, resurser och upplevelser. Vi är oerhört glada över att ha vunnit uppdraget!”

Johnnie Pettersson, senior affärsutvecklare och grundare av Archus.

Livsäventyret Ulleråker, Uppsala

Tjänster
Arkitektur
Segment
Bostäder
Uppdragsgivare
Riksbyggen
Ort
Uppsala
Status
2016

Team

Porträttbild av Johnnie Pettersson, VD för Archus AB och senior advisor

Johnnie Pettersson

Grundare / Affärsutvecklare / Arkitekt
Porträttbild av Mattias Fredberg, arkitekt på Archus

Mårten Bäckman

Arkitekt SAR/MSA

Bilder

Sök på archus.se

Hitta det du söker på vår webbplats eller använd genvägarna längre ned.