Hoppa till innehåll

Välkommen till vår uppdaterade webbplats! Vi fyller på med innehåll allt eftersom.

Återanvändbara koncepthus med exklusiva lösningar

Uppdraget var utmanande – att ta fram ett hus med hyreslägenheter med exklusiv känsla, samtidigt som det är kostnadseffektivt och kan byggas var som helst. Resultatet blev House of Imperia; ett hus med återanvändbara och flexibla planlösningar, kvalité i alla materialval och rimliga hyresnivåer.

Flexibelt, exklusivt och hög kvalité

Kraven på huset var höga från början; det skulle vara återanvändbara och flexibla planlösningar, anpassas för buller, utnyttja små markytor effektivt, hålla mycket hög kvalité i alla materialval och ändå vara kostnadseffektivt. Hela byggnaden skulle upplevas exklusiv och modern, men samtidigt klassisk. Lägenheterna skulle i sin tur vara små, effektiva och upplevas som rymliga och lyxiga.

Moderna lösningar för lägenheter att trivas i

House of Imperia ligger centralt i Västerås på en smal tomt och för att utnyttja marken effektivt försågs huset med en invändig loftgång, som är helt integrerad med fasaden och har stora glaspartier. Husets design gör det enkelt att förlänga eller förkorta för att i framtiden återskapa koncepthuset anpassat till nya tomtförhållanden. Fasaderna är av mörkt tegel och ljus puts som fogas samman som pusselbitar med trapphusets glaspartier. Balkongerna är infogade som byrålådor i en strikt omfattning av betong och är invändigt klädda med cederpanel. Lägenheterna är 32 till 78 kvadratmeter, har 2,90 meter i takhöjd och fönster ner till golvet för att visuellt förlänga lägenheten ut mot de generösa balkongerna. Till sist är byggnadens tak försett med solpaneler och värmesystemet är luft-vattenvärmepumpar för bästa möjliga energiprestanda.

”Det har varit ett väldigt roligt uppdrag att jobba med. Beställaren har lagt ner hela sin själ i projektet och använt egna snickare och gjort alla inköp själv. Det innebär att flexibiliteten varit stor, samtidigt har vi kunnat förverkliga de idéer som vi från början tog fram.”

Margareta Löfgren, arkitekt SAR/MSA

House of Imperia, Koncepthus

Tjänster
Arkitektur
Segment
Bostäder
Uppdragsgivare
Imperia Fastigheter
Ort
Västerås
Status
2017
Hållbarhet
Solceller och värmepump

Team

Porträttbild av Margareta Löfgren, arkitekt och kontorschef på Archus i Västerås

Margareta Löfgren

Arkitekt SAR/MSA

Bilder

Sök på archus.se

Hitta det du söker på vår webbplats eller använd genvägarna längre ned.