Nyfiken på Hanna Axelsson

Man hör det inte när hon pratar, men Hanna Axelsson är faktiskt från Göteborg! Typ. Hon flyttade till Uppsala för att plugga till landskapsarkitekt och Archus är hennes första heltidsjobb. Välkommen till Archus, Hanna!

Hej Hanna! Nu har jobbat på Archus i Uppsala i fyra månader. Hur går det?
– Det går bra tack! Det har gått fort samtidigt som det känns som att jag arbetat på Archus mycket längre än så. Alla på kontoret var oerhört duktiga på att få mig att känna mig välkommen och delaktig - både i projekten och socialt. Jag har under den här tiden varit inblandad i flera olika projekt i varierande skala och skeden, det känns väldigt stimulerande.

Berätta om din bakgrund.
– Jag kommer från ett litet samhälle utanför Göteborg och flyttade till Uppsala när jag började plugga. I samband med flytten försvann dialekten men i sällsamma fall ges förmånen att lyssna till lantlig västgötska.

Jag är kreativt lagd och har alltid gillat att vara utomhus, så att bli landskapsarkitekt och få vara delaktig i utformningen av utemiljön kändes som ett ganska naturligt yrkesval. Medan jag pluggade arbetade jag under tre år på SustainVR & Architecture, men Archus är mitt första heltidsjobb efter att jag slutförde mina studier.

Vad är det bästa med att vara landskapsarkitekt?
– Kanske det uppenbara svaret, men att få vara med och forma den miljö som människor ska bo och verka i!

Vad tycker du är viktigt när det gäller landskapsarkitektur?
– Det är såklart flera saker som är viktiga, men det är framförallt två saker som jag tycker är extra viktiga och roliga att tänka på. Det första handlar om balansen mellan beständiga och flexibla lösningar för att människor ska trivas över tid. Vi vill skapa miljöer som är beständiga, fungerar på lång sikt och som vi känner oss stolta över även i framtiden. Samtidigt ska det vi gör ska vara flexibelt och kunna formas efter behov som kommer och går, här gäller det att hitta en balans.

Det andra handlar om att framtidssäkra arkitekturen och tänka på vilka eventuella eller troliga prövningar som vår arkitektur kommer ställas inför. Både genom att fundera på beständighet och flexibilitet, men också att fundera på saker som översvämningar, temperaturförändringar, befolkningstillväxt, infrastrukturutmaningar och rivning. Båda sakerna är viktiga för att våra färdigställda projekt ska få lång livslängd!

Vad hoppas du att kunna tillföra kontoret?
– Det finns synnerligen stor erfarenhet och kunskap på kontoret som jag hela tiden får lära mig av. Det jag hoppas kunna ge tillbaka är framförallt stort engagemang och nya tankar.

Nyfiken på Hanna Axelsson

Man hör det inte när hon pratar, men Hanna Axelsson är faktiskt från Göteborg! Typ. Hon flyttade till Uppsala för att plugga till landskapsarkitekt och Archus är hennes första heltidsjobb. Välkommen till Archus, Hanna!

Hej Hanna! Nu har jobbat på Archus i Uppsala i fyra månader. Hur går det?
– Det går bra tack! Det har gått fort samtidigt som det känns som att jag arbetat på Archus mycket längre än så. Alla på kontoret var oerhört duktiga på att få mig att känna mig välkommen och delaktig - både i projekten och socialt. Jag har under den här tiden varit inblandad i flera olika projekt i varierande skala och skeden, det känns väldigt stimulerande.

Berätta om din bakgrund.
– Jag kommer från ett litet samhälle utanför Göteborg och flyttade till Uppsala när jag började plugga. I samband med flytten försvann dialekten men i sällsamma fall ges förmånen att lyssna till lantlig västgötska.

Jag är kreativt lagd och har alltid gillat att vara utomhus, så att bli landskapsarkitekt och få vara delaktig i utformningen av utemiljön kändes som ett ganska naturligt yrkesval. Medan jag pluggade arbetade jag under tre år på SustainVR & Architecture, men Archus är mitt första heltidsjobb efter att jag slutförde mina studier.

Vad är det bästa med att vara landskapsarkitekt?
– Kanske det uppenbara svaret, men att få vara med och forma den miljö som människor ska bo och verka i!

Vad tycker du är viktigt när det gäller landskapsarkitektur?
– Det är såklart flera saker som är viktiga, men det är framförallt två saker som jag tycker är extra viktiga och roliga att tänka på. Det första handlar om balansen mellan beständiga och flexibla lösningar för att människor ska trivas över tid. Vi vill skapa miljöer som är beständiga, fungerar på lång sikt och som vi känner oss stolta över även i framtiden. Samtidigt ska det vi gör ska vara flexibelt och kunna formas efter behov som kommer och går, här gäller det att hitta en balans.

Det andra handlar om att framtidssäkra arkitekturen och tänka på vilka eventuella eller troliga prövningar som vår arkitektur kommer ställas inför. Både genom att fundera på beständighet och flexibilitet, men också att fundera på saker som översvämningar, temperaturförändringar, befolkningstillväxt, infrastrukturutmaningar och rivning. Båda sakerna är viktiga för att våra färdigställda projekt ska få lång livslängd!

Vad hoppas du att kunna tillföra kontoret?
– Det finns synnerligen stor erfarenhet och kunskap på kontoret som jag hela tiden får lära mig av. Det jag hoppas kunna ge tillbaka är framförallt stort engagemang och nya tankar.

Dela denna nyhet
Datum

25 juni, 2020

Skribent

Elin Hermansson

Taggar

Medarbetare