Byggnad 26 – ett nytt kontors- och möteskoncept

Archus skapar på uppdrag av Kungsleden ett modernt kontors- och möteskoncept i anrika och centralt belägna Mimerkvarteret i Västerås. Två av Archus tre affärsområden är engagerade i uppdraget: Archus Partner projektleder helhet och ombyggnation av den gamla industribyggnaden, medan Arkitektur har ritat ombyggnationen och är anlitade som inredningsarkitekter.

Tanken med Byggnad 26 är att skapa en ny typ av kontors- och mötesplatskoncept som bygger på att partners och kunder träffas, samarbetar, delar idéer och möts i en avslappnad, informell och produktiv miljö. Ett urbant center där utrymmet tillåter berikande kreativ utveckling och framgång. Byggnad 26 ska ändra uppfattningen om vad ett kontor kan vara, från en container med rutinarbete till en livlig destination för kreativitet. Därför har entréplanet i Byggnad 26 utrustats med en stor mötesplats med konferensrum, kafé och restaurang, medan kontoren finns i våningsplanen. Toppen av byggnaden pryds av en väl tilltagen takterrass som också är ett attraktivt mötesrum.

– Det är roligt och utvecklande att jobba tillsammans med Archus Arkitektur i det här projektet. Vi kan snabbt och enkelt lösa frågor och bolla idéer, säger Mikael Andersson, projektledare hos Archus Partner.

Den centralt belägna byggnaden ritades av Sven Ahlbom, som även ritat Västerås stadshus. 1955 stod Byggnad 26 klar att tas i bruk av dåvarande ASEA. Efter att ha stått oanvänd i många år, får den nu nytt liv. Under våren 2019 får de första hyresgästerna tillträde till sina kontor.

– Det är ett spännande projekt på många sätt. Å ena sidan en gammal anrik byggnad, å andra sidan ett helt nytt kontorskoncept med tydliga mötesplatser i bottenplan. Den industriella känslan är bevarad, men samtidigt är de moderna inslagen tydliga, säger Andreas Kristoffersson, designer hos Archus Arkitektur.

Illustrationen är skapad av Walk the room.

DELA
Share