Archus ritar Västerås mest spektakulära bostadsrätter

Hur får man ut maximalt av en liten tomt och skapar Västerås mest moderna och spektakulära lägenheter i direkt anslutning till ett byggnadsminnesförklarat palats? Jo, genom att låta huset växa uppåt och grena ut sig som ett urbant träd med små lägenheter i botten och paradvåningar högst upp. Nu har Archus förslag åt Imperia Fastigheter fått byggnadsnämndens gillande.

Totalt kommer det nya nio våningar höga huset att innehålla 15 unika bostadsrätter med mycket hög standard för maximal livskvalitet. Rumshöjden är tre meter och fönstren går ner till golvet. Alla lägenheter har stora balkonger eller altaner. Dessutom har alla stora sovrum dressingroom och badrum i direkt anslutning till sovrummen. Hissen går direkt in i alla lägenheter, som är utrustade med golvvärme, komfortkyla och smart styrning av till exempel belysning och larm. En halvtrappa ner i huset finns ett gemensamt spa för alla boende.

–          Den stora utmaningen med det här uppdraget har varit att skapa maximalt antal lägenheter på en minimal yta och samtidigt skruva upp standarden avsevärt. Byggnadens bredd på de första våningarna är bara sex meter, vilket gör att de mindre lägenheterna är placerade längst ner i byggnaden. Sedan ökar boytorna ju högre upp man kommer i och med att huset breder ut sig som en trädkrona. Det gör också att Hahrska palatsets fasad syns tydligt, säger Margareta Löfgren, uppdragsansvarig arkitekt hos Archus Arkitektur.

Byggnadsnämnden är positiva till det spektakulära förslaget och har beslutat att skicka planen vidare till samråd för att ta in synpunkter.

–          Det är roligt att få till ytterligheter, sa Staffan Jansson (S), och menade att det nya huset stärker kvarteret där det också finns gamla arbetarbostäder i kvarteren. Hans partikollega Tomas Östling menade att huset blir det vackraste som byggs i staden sedan 1990.

Fastighetsägaren och initiativtagaren Imperia Fastigheters VD Niclas Ericsson är mycket nöjd med nämndens beslut:

–          Jag vill skapa något som sticker ut och fungerar i området som helhet, samtidigt som huset ska vara unikt, både invändigt och utvändigt. Det ska ha en kvalitet som kanske inte finns i Västerås idag, säger han.

DELA
Share