House of Imperia – koncepthuset som har allt

Uppdraget var utmanande – ta fram ett hus med hyreslägenheter som har exklusiv känsla, men är kostnadseffektivt och som kan byggas var som helst. Nu står det första House of Imperia klart – och det blev ännu bättre än vad både Archus Arkitektur och Imperia Fastigheter hoppades på.

Kraven på huset var höga från början; det skulle vara återanvändbara och flexibla planlösningar, klara buller bra, utnyttja små markytor effektivt, hålla mycket hög kvalitet i alla materialval och ändå innebära humana hyresnivåer för de kommande hyresgästerna.

–          Det har varit ett väldigt roligt uppdrag att jobba med. Beställaren har lagt ner hela sin själ i projektet och använt egna snickare och gjort alla inköp själv. Det innebär att flexibiliteten varit stor, samtidigt har vi kunnat förverkliga alla idéer som vi från början tog fram, säger Margareta Löfgren, uppdragsansvarig arkitekt hos Archus Arkitektur.

House of Imperia ligger centralt i Västerås på en smal tomt. För att utnyttja marken effektivt förseddes huset med en invändig loftgång istället för ett trapphus, som tar mycket plats. Loftgången är inklädd och ser ut som en fasad tack vare de vackra glaspartierna och smakfulla belysningen. Fasaden är klädd med cederpanel och tegel med putsad fasad som ger ett elegant intryck. Lägenheterna i koncepthuset är mellan 32 och 78 kvadratmeter. Takhöjden är generös, 2,90 istället för normala 2,50 som ger en härlig rymd. Samtliga lägenheter är utrustad med golvvärme och har fönster hela vägen ner till golvet, vilket ger en härlig kontakt till balkongerna utanför och visuellt förstorar lägenheterna. Taken är försedda med solpaneler och värmesystemet är luft-vattenvärmepumpar för att ge en så bra energiprestanda som möjligt. Husets design gör att det är enkelt att förlänga eller förkorta och därmed lägga till eller dra ifrån en lägenhet eller två, för att i en framtid bygga koncepthuset någon annanstans, anpassat efter andra tomtförhållanden.

DELA
Share