Tretton år av hotellidéer förverkligade

Steam hotel slog nyligen upp portarna i Västerås och har snabbt blivit ett populärt tillhåll både för afterwork, konferens och boende. Archus Per Jansson har haft ett finger med i bygget sedan 2004.

Berätta, vad har ni bidragit med?

–          Det hela startade med arbetet för Kokpunkten, äventyrsbadet i samma byggnad, som vi jobbat med åt Peab sedan 2004. Då tog vi också fram de första hotellskisserna som användes som underlag för att sälja in projektet till S Hotels, som så småningom byggde Steam Hotel, säger Per Jansson, arkitekt hos Archus Arkitektur.

Innebär det att Archus har ritat och inrett hela hotellet?

–          Nej, inte alls. Vi introducerade konceptet med en ljusgård i mitten och fördelningen av rum. Dessutom har vi gjort rumslayouten för konferensdelen och entrén.

Du har alltså varit engagerad i projektet på olika sätt i 13 år. Vad har varit roligast?

–          Att grundidén med entréhallen med de utskjutande glaskuberna faktiskt fullföljdes. Huset är ett gammalt ångkraftverk. Därför använde vi stål från pannrummet till stommen. Kuberna som sticker ut vid entrén hänger i gamla dragstag och jättelika muttrar från pannhuset, som revs i samband med att hotellet byggdes. Fasaderna sparades, men allt invändigt är nytt. Det blev riktigt bra och känns kul att vara delaktig i!

Foto: Anders Fredriksén

DELA
Share