Archus bi-drar med bi-stro under stadsodlingsåret

Bi-odling

Vad sägs om en bi-stro eller en bi-hållplats? När finalen av Uppsalas stadsodlingsår frågade om sponsring, gick Archus landskapsarkitekter igång och skapade ett bidrag i form av en pedagogisk hyllning till en av våra viktigaste insekter – biet. Installationen med vackra och inspirerande tips finns att se på Fyristorget fram till sista september.

Just nu sjuder hela Uppsala av odlingsglädje. På flera platser i staden finns planteringar och information om växter som går att odla och äta. Många av grönsakerna är dessutom fria för allmänheten att plocka och smaka.

– Det är ett fantastiskt projekt som vi ville delta mer aktivt i för att inspirera till bi-vänliga planteringar. Därför har vi skapat en pedagogisk installation i form av en upphöjd plantering som bin och pollinerare tycker om, säger Fanny de Wolfe, som ansvarar för Archus bidrag.

Vid Archus plantering, som finns i en busshållplats, finns beskrivande texter om hur man enkelt kan skapa sin egen bi-oas på balkongen, kontoret eller i trädgården. Flera kreativa och inspirerande förslag presenteras, bland annat ett vackert insektshotell och en hydralisk odling som självvattnar tomater. Båda är enkla att bygga på egen hand.

– Vi berättar också en del om varför bin är så viktiga. Nästan 30 procent av allt vi äter varje dag är beroende av bin. Samtidigt minskar antalet bin lavinartat. Här kan vi alla bidra med något! säger Fanny de Wolfe.

DELA
Share