Nya Ulleråker – en vinnande Archus-idé

archus-1-webbarchus-2-webb

Archus vann uppdraget att utforma nya Ulleråker i Uppsala tillsammans med Riksbyggen, Midroc/EG Architects och Karavan.
Vårt förslag genomsyras av en idé kring delande, både vad det gäller utrymme, resurser och upplevelser. Vi är oerhört glada över att ha vunnit uppdraget! säger Johnnie Pettersson, koncern-VD och grundare av Archus.

Uppsala kommun testade ett nytt grepp när det skulle välja byggherrar och arkitekter för utvecklingen av kvarteret Ulleråker, som ska omfatta totalt 7 000 bostäder. En tävling arrangerades, där man efterfrågade tävlande team för att få till ett bra samarbete mellan byggherrar och arkitekter redan från början.

Totalt lämnade 22 team med 36 olika aktörer anbud i tävlingen, som vanns av två olika team, ett som får uppdrag att göra det södra kvarteret och ett som får göra det norra kvarteret. Archus uppdrag omfattar det norra kvarteret, som innebär nytänkande in i minsta detalj och en tydlig hållbarhetsprofil.

Motiveringen lyder:
Förslaget utstrålar en stark identitet och har en karaktär som knyter an till, och utvecklar, Ulleråkers specifika karaktär. Samtidigt etableras ett kvarter med ett nutida uttryck där det är lätt att leva hållbart och möta andra människor. Förslaget tar ett helhetsgrepp om utmaningarna i Ulleråker.

 

DELA
Share