Åretruntöppet ishotell – en utmaning för Archus

Hallå där, Fredrik Wall, Archus Arkitektur, som klurat ut lösningar för att bygga det åretruntöppna Ishotellet i Jukkasjärvi, berätta mer!

– Problemet med Ishotellet är att det smälter bort varje år. Grundarna av ishotellet upplevde stor efterfrågan på en förlängd säsong, därför föddes tanken om att bygga ett mer beständigt ishotell, som kan vara öppet året om. I praktiken handlar det om att använda kunskaper kring passivhus, fast omvänt. I det här fallet ska kylan behållas så energisnålt som möjligt mitt i sommarvärmen. En utmaning!

Vilken uppgift har du haft i uppdraget?

– Jag och min kollega Alex Hodge har jobbat på uppdrag av en fristående arkitekt, Hans Eek, med projektering och ritningar utifrån hans idéer. Tillsammans har projektgruppen tagit fram en konstruktion som bygger på en stomme av betong, stål, effektiv isolering och invändiga kylslingor som sprutas med snis, en blandning mellan snö och is. För besökaren ser hotellet invändigt ut att vara helt och hållet i is, men stommen är alltså beständig. Utvändigt är taket beklätt med sedum och fjällväxter för att passa in i landskapet.

Hur lyckas ni hålla kylan året om?

– Det handlar mycket om att isolera rätt. Varje rum och svit är som en egen iglo. För att säkerställa energi till kylan under sommaren, används solceller. Eftersom kylbehovet är som störst när solen lyser som mest är solceller en perfekt lösning, inte minst eftersom vi har midnattssol under de varmaste månaderna.

Det låter som ett utmanande uppdrag! Är det något som varit särskilt spännande i projektet?

– Det har varit en utmaning att jobba med så många obeprövade byggtekniker. Vi har dessutom varit en projektgrupp med konsulter som är spridda över hela landet, så det har blivit många Skype-möten för att få ihop allt. Faktum är att jag aldrig varit på plats i Jukkasjärvi!

När öppnar det nya hotellet?

– Planen är att öppna det nya hotellet, som har nio deluxesviter och elva konstsviter, i november, så det är mycket snart. Förutom sviterna, rymmer det nya hotellet ett stort galleri med iskonst och en isbar. Dessutom har samtliga rum dekorerats med unik iskonst.

DELA
Share