Skrapan – en anledning till att Archus startades

I Västerås byggdes Sveriges första skyskrapa i början av 1990-talet. Idén om skrapan kläcktes av Archus. Faktum är att Skrapan var en av anledningarna till att Archus startade! Så här berättar Johnnie Pettersson historien om Skrapan:

“Vi pratade med kommunalrådet Åke Hillman som tyckte det var en strålande idé att bygga en skyskrapa i Västerås. Men det tyckte inte stadsbyggnadschefen Hultman. Han tyckte det var en korkad idé och skrattade så han grät.

Vi fick stöd från kommunalrådet och tog beslut om att kontakta en tänkbar finansiär. ByggPaul var intresserade, ville bygga huset och ansåg sig kunna göra det också. Det här var runt mitten på 80-talet. Rätt snart visade det sig att det faktiskt var en bra idé med en skyskrapa och plötsligt tyckte alla det var en strålande idé. Det kom till sist till en vägs ände för oss, då de kommunala tjänstemännen och kanske även byggherren kände att de behövde ett rejält arkitektkontor med resurser för att klara av att rita det där huset. Man bestämde sig för att anlita dåtidens största arkitekt i Sverige, Ralf Erskin. Han överlät uppdraget till en medarbetare på sitt kontor, Boris Culjat. Vi blev utan uppdraget. Det var väldigt tråkigt då, men det var omöjligt att ge oss det uppdraget. Det här var tiden innan Archus, de såg bara en äldre arkitekt och en ung grabb. Ett sådant team anlitar man inte för att rita skyskrapor.

Det låg kvar i bakhuvudet och var en av anledningarna till att ambitionen med Archus från början var att ha många medarbetare. Vi ville få möjlighet att utföra stora projekt i framtiden. Och det har vi haft förmånen att göra under de här 30 åren!”

DELA
Share