Archus firar 30 år av samhällsbyggande

Archus startade när två optimister träffade varandra för 30 år sedan och bestämde sig för att förändra samhället i Västerås med omnejd. Och de lyckades! Faktum är att inget annat arkitektföretag har levererat fler idéer i regionen än Archus. Idag är Archus en koncern med 60 medarbetare i Västerås, Stockholm, Uppsala och Borlänge. Verksamheten har vuxit och omfattar idag såväl arkitektur, landskap, inredning, bild och dotterbolaget Archus Development som är inriktat på samhälls- och affärsutveckling.

Många skakade på huvudet när Johnnie Pettersson startade Archus 1986 tillsammans med Leif Karlsson och några kollegor. De hade kläckt idén om en skyskrapa i Västerås, men gick miste om uppdraget då inget existerande bolag med tillräckligt starka resurser att genomföra uppdraget fanns.

– Jag lovade mig själv att det aldrig skulle hända igen och startade Archus som ett entreprenörsdrivet företag med ambitionen att skapa framtidens samhälle, ett större kontor som kunde möta alla utmaningar i framtiden. Faktum är att många av idéerna kring företagsbyggande som vi hade då, lever vi av än idag, säger Johnnie Pettersson, som fortfarande är koncern-VD för Archus.

Många idéer har förverkligats i takt med att verksamheten vuxit med flera kontor, kompetenser och medarbetare på de fyra kontoren. Idag är visionen att vara samhällsbyggare regionalt förverkligad och utvecklingen framåt pågår ännu mer offensivt.

– För tre år sedan startade vi Archus Development med Michael Larsson, som jobbar med samhälls- och affärsutveckling. Bolaget går nu som tåget och expanderar regionalt. För ett år sedan startade vi Uppsalakontoret med tung landskapskompetens. Idag jobbar sju personer där, säger Johnnie Pettersson stolt.

Som grundare och koncern-VD är han mycket närvarande i verksamheten, men det märks tydligt att Archus är ett entreprenörsdrivet företag med flera i personalen som delägare.
Även om Archus idag består av flera olika bolag och kompetenser, är företaget mest synliga tack vare sin arkitektur.
Bland de mest kända husen som Archus har ritat, finns i Västerås Vråken, Cronan, Konserthuset, Igor och Kokpunkten. I Stockholm är Vattenfalls huvudkontor, The Winery Hotel och ett 25-våningshus i Tyresö mest omtalade, medan Högåsskolan i Knivsta hör till de mest rikskända, tack vare att det är Sveriges första internationellt certifierade passiv hus skola.

– Archus ska bidra till en positiv utveckling i regionen. Det var visionen för 30 år sedan, och det är visionen idag. Jubileumsåret blir på sätt och vis både ett bokslut och ett avstamp inför framtiden. Vi har gjort så oerhört mycket kul grejer under de här åren, samtidigt går företaget in i en ny fas med många yngre, hungriga och kreativa medarbetare, säger Johnnie Pettersson.

Vem vet, kanske blir de hittills ogjorda projekten verklighet? I så fall kan vi bland annat se fram emot fler idéer och initiativ som en ny stad byggd i en ring runt Mälaren med en länk över vattnet som knyter ihop Västerås, Eskilstuna, Enköping och Strängnäs.

DELA
Share