Archus inredningsarkitekt om inredningstrenderna

Allt fler företag väljer att ta hjälp för att inreda sina nya kontor, en efterfrågan som Archus mött genom att bland annat anställa inredningsarkitekten Maria Vång.
– Trendigast just nu är pastellfärger och naturmaterial. Men allra viktigast är att inredningen är smart, funktionell och förmedlar företagets varumärke, säger Maria Vång.

Det är mycket att ta hänsyn till när man inreder kontor och offentliga lokaler; ytan ska användas optimalt och vara funktionell. Dessutom ska inredningen vara inbjudande för ögat, förmedla företagets varumärke och rymmas inom kundens budget. Och inte minst ska inredningen vara miljövänlig!

– En annan viktig del är bra belysning och ljussättning. Det är A och O i en rumsgestaltning, annars kan det falla platt… Att vara inredningsarkitekt är som att lägga pussel, säger Maria Vång med ett smittsamt skratt.

Trenderna just nu inspireras mycket av naturen, både i färgskalor, material och mönsterbilder. Det gör naturmaterial som sten, trä, kork, mässing, koppar och marmor heta. Dessutom är det mer kulörer än tidigare – det helvita får stryka på foten till förmån för gråa toner, jordfärger och brända toner. Samtidigt är pasteller stort, gärna sotiga eller isiga i tonen. Det är också inne att jobba mer med kontraster i färg och material för att skapa liv i ett rum, utan att ge ögat ett rörigt intryck.

– Jag är noga med att ställa frågor till kunderna för att förstå vad de vill ha och vad rummet ska förmedla, samtidigt som jag gillar att utmana och komma med nya lösningar och idéer, säger Maria, som har en magisterexamen i inredningsarkitektur och möbeldesign från Konstfack. Dessutom är hon utbildad möbelsnickare och har en industridesignutbildning i botten.

DELA
Share