Archus-projekt nominerat till prestigefyllt branschpris

The Winery Hotel, som Archus ritat och projekterat, är nominerat till ett av Sveriges mest prestigefyllda branschpris, Årets Bygge.
– Det är ett mycket speciellt projekt som utmanat i hela processen; vårt uppdrag var att rita ett koncepthotell med mycket själ på en av Stockholms svåraste tomter, säger Mattias Fredberg, arkitekt hos Archus, som förstås är mycket glad att The Winery Hotel nominerats till Årets Bygge.

Beställningen var att rita ett hotell med känsla av vingård i Toscana och fabrik i Brooklyn.

– Vi har jobbat med rustika och gedigna material och vävt in element som ger en känsla av gemytlig vingård.Samtidigt har budgeten krävt kreativitet för att inte göra avkall på form och funktion. Bland annat består fasaden av danskt tegel som är ingjutna i en prefabstomme, säger Mattias Fredberg, som arbetat med projektet tillsammans med Johnnie Pettersson, koncern-VD för Archus.

I och med att The Winery Hotel invigs den 10 januari 2016 sluts en cirkel på tomten vid Järva Krog; just här, i knutpunkten mellan Uppsalavägen och Enköpingsvägen, fanns ett värdshus fram till slutet av 1800-talet där kuskarna bytte hästar och vilade upp sig. Värdshuset brann ner och ersattes av ett kafé som bland annat användes av folk från galoppbanan på Järvafältet fram tills för ca 50 år sedan. Det sista huset på tomten, ett bostadshus, revs 1996. Sedan dess har tomten stått tom.

– Vi fick första förfrågan av Fabege att rita ett kontorshus på den här tomten 1999. Men efterfrågan på kontor just där var liten, så allt lades i malpåse. För två år sedan kläckte hotell-legendaren och vinkännaren Ejnar Söder idén om ett destinationshotell. Fabege nappade och vi fick förtroendet att rita hotellet i nära samarbete med familjerna Rune, Söder och Östlundh, säger Mattias Fredberg.

Läs mer om Archus uppdrag för The Winery hotel här https://www.archus.se/uppdrag/winery-hotel
Läs mer om The Winery Hotel här http://www.thewineryhotel.se/
Läs mer om priset Årets Bygge här http://byggindustrin.se/arets-bygge-2016

DELA
Share