Industriell charm nära naturen

Den gamla kraftverkshamnen, centralt placerad nära Mälaren i Västerås, andas industri. Det gav inspiration till arkitektur och materialval när Archus fick i uppdrag av Peab att rita Brf Kajutan med 40 lägenheter i tre huskroppar.

Asymmetriska tak och materialval som plåt, trä och betong ger husen en industriell känsla, men med moderna förtecken.

– Vi ville skapa hus med karaktär utan att ge avkall på områdets industriella arv. Det märks både utomhus och i lägenheterna, som till exempel har intressanta planlösningar med hög takhöjd och ”loft-living”-karaktär med stora skjutdörrar och råa materialval som betong och trä, säger Margareta Löfgren, kontorschef för Archus Arkitektur i Västerås.

Lägenheterna får vidunderlig utsikt över vattnet, som de boende kan njuta av antingen från den egna lägenheten, eller från hustaket, där både terrass och växthus finns. Alla lägenheter har förutom stora balkonger även vinterträdgård.

– Det är ett centralt boende utöver det vanliga med spännande detaljer, fortsätter Margareta Löfgren, som är mycket glad över att Archus fick förtroendet att rita de nya bostadsrätterna åt Peab.

Läs mer om projektet på Peabs hemsida. http://www.peabbostad.se/Projekt/Vastmanland/Brf-Kajutan/

DELA
Share