Så kan höga hus samhällsförbättra ett C-område

Maria Lagergren, kontorschef hos Archus i Stockholm håller i ett av Archus tre seminarier under Almedalsveckan med den provocerande rubriken ”Så kan höga hus samhällsförbättra ett C-område”.

Berätta – hur kan höjden på ett hus spela roll för samhällsutvecklingen?

– Höga hus, alltså hus med riktigt många våningar, innebär att städer kan förtätas och att man skapar samhällen i samhället. Ett högt hus kan innehålla både fräcka lägenheter med vidunderlig utsikt och hyreslägenheter i olika storlekar. På så sätt lockar höga hus boende i olika åldrar och med olika ekonomi och ursprung, vilket gör att mångfalden ökar, säger Maria Lagergren.

Du menar alltså att ett högt hus kan förbättra ett bostadsområde med dåligt rykte. Är det verkligen så enkelt?

– Ja! Det finns flera exempel som gett stor effekt. Ett högt hus blir ett landmärke, dessutom är det attraktivt att bo högt upp och ha fin utsikt. Med 500 boende i ett och samma hus skapas också möjligheter till bra service i hus, till exempel i form av servicebutik, kemtvätt, gym och kaféer. Det ger en gemenskap som skapar trivsel. Det finns flera genomförda exempel som jag kommer att berätta om under mitt seminarium i Almedalen.

Kan du ge en hint redan nu?

– Vi jobbar just nu med ett spännande projekt i Gottsunda i Uppsala, som jag kommer att berätta om. Ett lyckat projekt som är genomfört och klart finns i Tyresö. Förutom exemplen berättar jag om varför höga hus kan samhällsförbättra ett bostadsområde. Det finns en hel del intressanta fakta som knyter an till den urbana människan och vårt sätt att leva idag och i framtiden.

Onsdagen den 1 juli kl 12-13 håller Maria Lagergren seminariet ”Så kan höga hus samhällsförbättra ett C-område” i Almedalen, Hamngatan 4 i Gotland Actives lokaler.

Seminariet är gratis och vi bjuder på enklare förtäring.

DELA
Share