I Jakobsberg går man till pendeln med ett leende

Hur gör man en extremt smal entrébyggnad och en betongtunnel under en järnväg ljus, luftig och inbjudande? Med hjälp av glastak, vacker cementmosaik och gröna toner skapade Archus den nya sidoentrén till pendeltågsstationen i Jakobsberg, som premiäröppnats i september.

Uppdraget har pågått sedan 2013 och handlade om att skapa en så attraktiv och smidig sidoentré mot stationens södra del, att färre väljer bilen.

– Den utmanande miljön har gjort uppdraget speciellt, men också roligt. Entréhallen är väldigt smal och har nivåskillnader på 5,3 meter till passagen under spåren. Vi har arbetat på centimeternivå för att få in allt från rulltrappor och spärrar till tillgänglighetsmått, säger Anders Nyström, uppdragsansvarig arkitekt hos Archus Arkitektur.

Fasaden till den nya entrén är helt i glas, tonat med ett tryckt mönster av solgula flingor. Takets bågform är en anpassning till den befintliga stationen och plattformens tak. Biljetthallen har i det övre planet gråskala i golv och sockel och ett blankt, vitt fasettmönstrat innertak. Biljettkiosken bryter av med grönt glas, infogade konstverk och rostfritt stål. Under biljetthallens golvnivå och ner genom passagen under spåren är innerväggarna av hållbar cementmosaik med liggande band i grönt och ljust grågrönt. Generöst med glas i väggar och tak för ner ljuset och skapar en vänlig och trygg miljö för Jakobsbergs pendlare.

DELA
Share